請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
查看: 8978|回復: 21

2019夏休 及 2020冬休 - 本店遊記

中級會員

自從上次黃金周一役入手爪毛同點金平打扼之後,普通貨色已經滿足唔到我了。索性target夏休同冬休呢兩個傳說中會出罕物既時期。
2019 夏休
嚴格黎講標題講夏休有少少誤導,因為我揀左12/9 - 17/9,即係夏休開始第二個星期。一來希望無咁多人,增加上店既機會率;二來今次會帶個FD第一次入坑,唔想佢失望;三來平機票;四來無乜大假剩,咁放可以請4日排6日,最抵玩。
去之前已經收到風今季特典係 金繩TQ十字架(裡點金),同埋 金繩TQ平打扼,好似仲有鷹戒。都有少少奢望買唔到都比我望下,當贏個經驗都好。就係抱住咁既心情出發了。

11/9(三)- 夜機,公司竟然要OT,收工趕到一仆一碌返屋企再衝去機場
12/9(四)- 64
               到步係清晨六點,慢慢食個早餐先施施然出原宿放底行李係locker。
               事前已經同FD講定,咩號碼都殺,總之比排就排。一抽即刻中64,雖然比較後,但唔知之後幾日運氣點架嘛,幾歹都排。
               結果今日D人異常地慢,64竟然要過埋小休之後第一組,好在63係對美國情侶,可以吹下水,講下香港咩情況,東京有咩玩之類。
               睇得出佢女友已經黑晒面,我同佢地講平時呢個號碼唔洗咁耐,今日算唔好彩。中途食蕉哥哥英文唔掂,叫我幫手話比對美國情侶知放小休。
               18:35 終於到我地上,情侶第一,我同朋友第二。佢地無耐就買完,同我地講拜拜。

毛櫃:XL點金,上銀,細金心,細中箭頭,四鏈
              收銀櫃:平打戒,大八本
              掌櫃:Kan

朋友第一次黎,讓佢揀先啦。XL點金 OK,太丸OK,平打戒OK,皮扼OK。Kan san完全係開善堂比我個FD
              到我,無乜野想要,唯有整一對細金心,睇下遲d有咩用。跟住見到巾着S有白色反皮,即刻要一個先。洗得最少錢既一次

13/9(五)- 156
14/9(六)- 148/259
15/9(日)- 260/294
16/9(一)- 15/288
                  連炒3日後終於整返個靚號碼,忍唔住要同FD黎個fist bump先

毛櫃:XL毛齊,大金心,大太陽金牌,水蓋,點金麻,大中細箭頭,點金spoon
                 收銀櫃:左右爪毛,平打戒
                 掌櫃:Mito

FD問爪毛,唔比 上銀TQ OK,點金麻 OK,白色巾着袋OK。
                到我,本身有爪毛左向,諗緊問唔問埋右向好,不過最後決定要上金TQ,因為貴D,遲多幾日加稅就冇咁抵 之後要埋白色巾着袋,換埋銀繩TQ concho。
                介紹埋個FD比Mito識,我話由細玩到大,佢好似幾開心。

17/9(二)- 79/240
                  最後一日,號碼有d尷尬,照問孫女比唔比排,不過佢話太多人喇唔得。咁我地就say個bye走人。
                  其實琴日買完之後我得返2萬yen,個FD係零,連食飯都要問我借錢 所以唔中都好。

18/9(三)- 凌晨機返香港,訓一個鐘就返工,想死

總結:今次旅程結果都係見唔到任何特典或者罕物,不過都叫做排6上2,成功帶朋友入坑,任務完成。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

註冊會員

多謝分享.
回復

註冊會員

多謝師兄分享 期待你分享既冬休結果
回復

註冊會員

多謝師兄分享你們收穫都算唔錯
回復

中級會員

2020 冬休
話口未完又黎到冬休呢個兵家必爭之地。相信大家都知道冬休係會出先金既,咁當然我亦唔會錯過。

今次一路都搵唔到平機票,最後唯有用Asiamiles換程東京來回,由於臨時決定,冇乜機位,最後焗住比40000里來回

原先計劃係5/1下午到步,6/1啱啱好開始冬休,然後12/1朝走,排六日。
點知本店今年改左5/1開始,搞到我排唔到第一日 得返五日排。

5/1(日) - 下午四點左右到步,睇睇twitter,得知冬休特典係 先金,金素毛,鷹戒
                 成566組,果然係冬休

6/1(一) - Miss
                 10:20 到達,龍尾過左line friends。
                 10:31 分4列排
                 11:47 2輪抽籤,第一輪抽hit/miss,直接byebye

7/1(二) - 357/364
                 12:18 今日抽一輪,不過抽倒數第8,掉返轉諗應該算好運?

9/1(四) - 15x
                 12:10 又係一輪,抽15x...... 開始灰心
                 去後巷坐低,有兩個內地定台灣人係隔離,又係抽唔中。其中一個話要排到月尾,話係冬休基本 有咁多假期先得架...

10/1(五)- 26/278
                 10:45 單行排到去undefeated...嚇親
                 11:27 見到前面有香港人戴XL素羽,犀利
                 12:10 抽到26!即時攞手帶,好感動,今次真係第一次咁難抽,喊出黎。
                 直接開始排,我果段欄杆咁啱爛左,冇得坐... 仲差d中雀屎,如果我企前多2CM已經中左... 好在神明保佑。
                 因為已經冬休第五日,號碼又唔算好前,都唔預有D咩特典剩。目標定係爪毛度,諗住叫做儲齊一對。另外買個硬皮袋咁。
                 排排下見到前面有人戴緊先金同鷹戒,仲要好新,一定係呢幾日買,佢真係好好運,今日又中 。
                 14:27 有攝製隊行過,搵左我前面幾個老手訪問。
                 14:50 到我果組上,我排最尾。正!唔洗緊張。
                          前面果幾個老手唔知買左咩,好神秘,收係衫入面。唔知係唔係先金 仲有買鷹戒。另外一個就擺低左巾着袋,應該係修理。
                          食蕉哥哥記得我去過澳洲(其實我係住過澳洲一陣姐),問我澳洲係咪好大獲(山火),查實我已經冇返澳洲8年... 唯有吹下水話係呀好嚴重。

羽毛櫃:XL毛齊,大細金牌,水蓋,大中細金心,四鏈

收銀櫃:鷹戒 花戒 大中細八本
                 掌櫃:Kan。Mito做助手

輪到我第一時間問細八本先啦,都叫做罕野,Kan san即刻OK。
                 諗緊問唔問鷹戒,不過覺得有少少太man未carry到,所以轉問花戒有冇我size。Kan san問想戴邊隻手指,我話食中無名都得,都冇,佢攞隻尾指比我話你試呢隻啦,OK
                 排左成四日先上到黎,點會咁易罷休。再問佢要多條大金心,湊成一對,又得左。
                 好喇見銀器差唔多,問埋硬皮袋埋尾,牆上面果個已經襯好左一set,連3個concho。諗緊換唔換第個concho之際,原來後面唔知幾時直上左3個人,可以直上既應該係明星,但我唔識
                 見Mito盛情招呼佢地,同埋係咁話唔好意思,今日d客買好多野。似乎想示意我快d。咁我都好識做,即刻話OK埋單。成 222,000yen
                 Mito好似有少少認得我,我話係呀九月同朋友一齊黎,佢話Oh yes yes。
                 姨姨同我影完相吹左陣水,我話日本凍到癲,香港冬天係20度,佢好驚訝

11/1(六)- miss
                  10:33 最後一日,今日仲誇張,單行排到竹下通。
                  12:00 週末又變返2輪抽籤,又係第一輪出局,同孫女講byebye。

總結:排5上1,符合預期。中段好驚全炒,未試過咁慘烈,好在都叫做上左一日,收穫仲唔錯添。黎緊四月黃金周會再戰,到時再分享。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

註冊會員

你frd真系正,第一次就俾鏈,好後悔我上次無問

我地都係抱住一試無妨心態問下,點知真係比,雖然只係太丸,都好呀  發表於 2020-1-23 23:21
回復

高級會員

恭喜收獲很好 多謝分享

多謝!師兄而家係咪已經無再排喇?  發表於 2020-1-23 23:32
回復

Goro's

多謝你詳細嘅本店遊分享!恭喜!

多謝版主!上次睇完你既皮具收藏之後忍唔住跟風買個saddle bag haha  發表於 2020-1-23 23:34
回復

高級會員

師兄上到去都可以好冷靜分析重好好收穫穫,我次次都會問漏想要嘅銀器,另請教師兄是否Twitter收風當日有乜神物出現?可否推介一下?

另外提到twitter, 其實無論係twitter/instagram, 只要search #ゴローズ,就有機會見到有人提及當日貨品,一般都要識少少日文先明。  發表於 2020-1-23 23:50
所以我習慣每次攞完手帶之後果段時間就諗定買咩:再分成 (a) 罕物 (b) 目標 (c) 一般物。入內睇到確實貨量就即時微調,以 a>b>c 既次序問  發表於 2020-1-23 23:46
回復

新手上路

好詳細既分享~正
回復

註冊會員

十分難得,人品超好,花介超正
回復

新手上路

師兄 全部白巾着都係皮面? 我白鹿皮面太以污槽, 請問知唔知咩SIZE開始變皮面?THANKS
回復

中級會員

Skylee 發表於 2020-8-21 10:08
師兄 全部白巾着都係皮面? 我白鹿皮面太以污槽, 請問知唔知咩SIZE開始變皮面?THANKS ...

白色應該全部都係滑皮面,唔關size事。不過的確係好易污糟,我果個即日已經出事。
回復

新手上路

因為我XS定S係鹿皮面黎, 想買返個皮面~ THANKS CHING
回復

註冊會員

收獲好豐富,神運氣

好耐無見。記得2018同你同一日排過。之後有無再去?  發表於 2021-3-20 15:54
回復

註冊會員

CHING太強大,唔知幾時可以再去抽過 想問你知唔知goros平打多唔多size嫁?
回復