請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

M-Classic

搜索
樓主: 0.95

Leica M8,M8.2,M9,M9-P,M240 之我見

VIP

Kanedias 發表於 2014-7-12 23:07
我懷疑系我啱啱唔小心click左shutter release系“s“同”c“之間,之後一㩒,快門炒左,d葉炒埋一疊。
我 ...

多謝師提點!
回復

高級會員

講開大家講係 M8.2 BP 我好懷念我部 Polishing Glossy M8.2 BP

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x
回復

高級會員

最近M8.2个价有冇硬返D。。
回復

禁止發言

言者無心,聽者有意,勿亂說,勿口痕
回復

新手上路

恭喜恭喜

學人玩吓:)  發表於 2014-7-21 17:50
回復

VIP

kreta 發表於 2014-7-21 15:49
遲來的春天,始於買咗部人生第一部數碼拉架老爺M8

恭喜恭喜!之後就M9-》MM!
回復

禁止發言

言者無心,聽者有意,勿亂說,勿口痕
回復

論壇元老

kreta 發表於 2014-7-21 20:26
多謝多謝! 呢樣肯定.....

講image quality,M8唔會輸俾M8.2/M9/M240。

唔拘泥於操作上嘅少少進步同FF sensor,要玩Leica嘅數碼機,M8夠玩了。

我部係改咗4000快門同MP viewfinder  發表於 2014-7-21 21:29
回復

論壇元老

哦,我知啦,係“機頂刻字“嗰部?

嗰部正!M8u,如果唔係已sold,我諗我已經whatsapp咗賣家!

走唔你法眼..  發表於 2014-7-21 21:40
就係果部呀!  發表於 2014-7-21 21:38
回復

VIP

Mr. E Puts到今時今日都依然大贊M8 個畫質。。。
回復

中級會員

m8 really have some special taste which m9 and 240 do not provide.
回復

論壇元老

呢排M8熱潮好似好hit。。。。想搵返部當副機用,但pm幾位賣家都係已hold,唔夠人爭。。。。

相反,M9越賣越平,HKD25000~26000都有啲選擇!

都係你...攪到我破處..  發表於 2014-7-26 22:48
回復

論壇元老

0.95 發表於 2014-7-26 21:29
呢排M8熱潮好似好hit。。。。想搵返部當副機用,但pm幾位賣家都係已hold,唔夠人爭。。。。

相反 ...

大佬,日日有人話甩coat,點買呀!玩leica有錢人多,錢都算啦,但叫人等六個月真係死得!
回復

論壇元老

Kanedias 發表於 2014-7-26 21:51
大佬,日日有人話甩coat,點買呀!玩leica有錢人多,錢都算啦,但叫人等六個月真係死得! ...

唔太擔心CCD issue嘅話,呢排買M9抵玩!
回復

論壇元老

kreta,你部“機頂刻字“嘅Silver M8u,我流晒口水。。。

呢排Black M8已經唔夠人搶,Silver M8更加係極之少見。。。

彩色就麻麻,唔知係味冇加UV IR  發表於 2014-7-26 23:04
較到ISO 640影BW真係以菲林  發表於 2014-7-26 23:04
回復

論壇元老

少少無聊嘅觀察,啱啱發現,原來以量產型號嚟計,喺機身顏色,機身leather,logo。。。etc,每部Leica digital M喺外型上都有少少獨特性,每部都有啲唔同嘅嘢,唔似以往M6 M7咁樣,一係black chrome,一係silver chrome,logo呀機身皮呀全部一樣。

1. Leica M8
~ 唯一一部係black chrome + red logo + 滑身皮
~ 唯一一部係silver chrome + red logo + 滑身皮

2. Leica M8.2
~ 唯一一部係black paint + black logo + old vulcanite
~ 唯一一部係Silver Chrome + red logo + old vulcanite

3. Leica M9
~ 唯一一部係steel grey
~ 唯一一部係black paint + red logo + old vulcanite

4. Leica M9-P
~ 唯一一部係black paint + 無logo + 機頂engraving
~ 唯一一部係silver chrome + 無logo + 機頂engraving

5. Leica M-E
~ 唯一一部係Anthracite grey + red logo + 無“M..." 字

6. Leica MM
~ 唯一一部係black chrome + 無logo

7. Leica M240
~ 唯一一部係black paint + 大logo + 無數字 + 新vulcanite
~ 唯一一部係Silver chrome + 大logo + 無數字 + 新vulcanite

以上講嘅都只係量產型號,未計嗰啲special editions,例如M8 Panda,M8 white,M8.2 Safari,M9 Ti,M9-P hermes,甚至乎a la carte......etc...

每部個樣都有啲唔同 ( 我當然唔係講緊機身大小或者M...個數目字嘅唔同啦。。),唔知Leica係咪有意咁樣design,去突出每部嘅uniqueness呢~

咁M8U係乜?  發表於 2014-7-26 23:33
回復

論壇元老

kreta,個人認為,M8影彩色,你當部機最高只能設定ISO 320會好啲。

如果用640去影彩色,係要有“轉黑白“同“影到就算“嘅心理準備。

哦! 等我試吓先  發表於 2014-7-26 23:36
回復

論壇元老

kreta,其實M8u唔係一個official嘅名字,只係當時出咗M8.2之後,Leica提供一個“upgrade program“,俾M8用家去upgrade部現有嘅M8某些hardware,變成一部“M8.2",無記錯當時可以optional咁upgrade部機嘅Shutter module,Sapphire LCD,vulcanite leather同frameline accuracy,講緊要補萬幾蚊㗎!雖然部分hardware係同M8.2睇齊,但一般唔會叫呢部機做M8.2,會叫做M8 upgrade ver.或簡稱M8u,"u" stands for upgrade ver.。

所以,你有時見市場上,有啲M8係用original vulcanite,最高1/4000快門 ( 好似你嗰部咁 ),甚至換埋sapphire LCD,呢啲就係upgraded嘅M8,即M8u,價錢會比普通M8貴,但又平過original M8.2。

其實,出M9-P嗰陣,Leica都有upgrade program俾M9用家,呢次直情係成個機殼換埋,所以有時會見M9 upgrade ver.或M9u嘅名字。

BTW,你嗰部有M8.2快門之餘,仲要有埋機頂刻字,係好特別好unique。一般send返俾Leica刻個字,要補幾千蚊㗎!

又學到嘢!  發表於 2014-7-27 00:08
回復

VIP

請問係咪乜M机都可以Send返Leica刻字?
回復

新手上路

M8 black & white and colour

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?立即註冊

x

柔中帶sharp,正!請問師兄用乜鏡哩?  發表於 2014-7-31 22:57
回復