M-Classic

搜索
樓主: C9.99

A7R同M240有得鍊嗎?全港首個A/B test!(新增VM15圖比較紅閘問題)

1萬

論壇元老

edwardyung 發表於 2013-11-5 22:11
大哥聽朝打電話去SONY HK揾PR阿頭,叫佢上呢處睇睇,下午就有專人上利威借部機你試飽佢。 ...

咁我又不想埋沒良心, 同觀眾交待始終緊要d....
我發覺市面公眾媒體發佈試相機報告, 不少忍惡揚善, 水份特多.....除了武剛車紀老總的Kennth Leung, 他大哥的試機報告, 往往一針見血, 我已經是他的忠實fans!
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 14:34
以下是 ISO 比較測試的放大圖片供參考 M240 與 A7R 於不同ISO值下雜訊的控制表現, 謝謝!

by Leica M240

最後ISO 3200可以把日本仔生意手法表露無遺:

從近年出的新機可以看到,日本機high iso performance所謂越來越勁根本有d揾笨。

好明顯Sony noise reduction 取向係日本仔做生意手法(最緊要討好觀眾-唔識嘢個d),表面唔放大看就noise係少左,好似幾滑淨幾討好,看真其實犧牲晒detail,相反Leica就盡量保留原有detail (please refer to Ming's ISO 3200 enlarge sample),noise就由得用家自己決定是否post processing去除 (LR好容易搞),腳踏實地,老實好多,German mentality,風險係比日本仔唱Leica noise多,呢點真係要佩服German的堅持。
我早於5D3出來就知道日本仔的蠱惑,加大力d denoise就話iso performance勁幾多幾多,set大個noise reduction parameter渣嘛。係堅的就應該研發到個好d的noise reduction algorithm,但估計已經做盡左,所以唯有出蠱惑做低對手。
不過,ming's samples 係out of camera jpeg, RAW唔知道點。

回復

論壇元老

LanLan 發表於 2013-11-5 15:10
A7R seems to have lower noise level in high iso!!!

and seems like A7R is sharper by comparing the h ...

I observe the same as LanLan Ching.... moreover, the 鼻頭 of M240 at ISO200 and ISO400 seems sharper than A7R maybe focus at the 的水
http://www.flickr.com/photos/mcping/
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-5 21:35
多謝各位捧場,其實測試做得很急,因為其間有不少朋友等待試玩,雖然他們很耐性且友善,什至與我們一起研究 ...

辛苦哂Ming Gor and Model
http://www.flickr.com/photos/mcping/
回復

高級會員

辛苦哂Ming Gor
回復

高級會員

現在開到Sony A7/A7r Raw 可以用Sony IDC及C1Pro,試過用C1Pro去開,效果唔錯!
回復

1萬

論壇元老

不用客氣, 今日非常忙, 個人觀感報告留待明天, 不好意思!!
回復

1萬

1萬

論壇元老

grandetech 發表於 2013-11-5 23:48
最後ISO 3200可以把日本仔生意手法表露無遺:

從近年出的新機可以看到,日本機high iso performance所謂 ...

x 2

In my experience with 5D3, hyped to be even better at high ISO than D800(E), I find that it's real useability in the field is only about one stop above M9. At ISO 1600, processing algorithms in 5D3 start to take out details visibly.

I guess physics (signal to noise ratio) is physics, hype is hype.
回復

中級會員

Anyone try A7 with Super-Angulon M 21mm/f3.4?
回復

1萬

論壇元老

以下結論只是我個人的主觀觀感,大家只可作一個參考,當然不代表本論壇的立場。

澄清一下, 我個人原本是不喜歡 NEX 系的相機,因為覺得功能太過複雜, 而要處理的按鈕及轉盤亦比較多。在 A7 及 A7R 上,亦給我有相同的感覺,用後覺得不太順手,而拿上手後第一個感覺是會問,機身究竟是否用塑膠製造的?經過與店員的溝通後得知是用金屬製造的,但機身還是過輕,感覺很沒有質感,再加上外型不太討好,所以笫一印象已經對 A7 及 A7R 扣了很多分。

其後隨手用 A7R 打了幾張,聽聽快門的聲音,感覺快門的聲音很不實在,軟淋淋的,與 Nikon 及 Leica 爽朗而實在的快門聲音完全不同,分數已經跌至低於一半了。在與 M240 A/B 比較其間不斷的換鏡頭,換 SD card,不斷的在 A7R 及 A7 中轉換 setting,那些細細的按鈕及轉盤加上煩複的操作並沒有添加了什麼分數。返回公司後,把相片放入電腦上細心翻看時並沒有特別驚喜,與初時在相機屏幕上看時一樣。而樓上兩位師兄都有提及 A7R 於高 ISO 時相片會少了細節,我放大相片後亦認同。

總括而言, 萬多元港幣一部 Full frame 相機理論上是扺用的,但這亦是未來的一個大趨勢。這機我總覺得有點兒將貨就價的,可能問題是在外殼及各方面都不能給我一種扎實的感覺,所以試完之後我已經決定不會買了,但很有可能會買 Nikon 那部新出的,因為對 Nikon 的造工及其他方面會比較有信心,到時會再提供 A/B 報告給大家參考, 謝謝。

回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-8 13:45
以下結論只是我個人的主觀觀感,大家只可作一個參考,當然不代表本論壇的立場。
澄清一下, 我個人原本是不 ...

well written!

回復

論壇元老

不過NIKON DF不能用M鏡窩。
和諧社會,查無此人。。。
回復

1萬

論壇元老

VVII 發表於 2013-11-8 14:29

用R吧,那還好,用來補M的不足,不是替代!
回復

1萬

論壇元老

VVII 發表於 2013-11-8 14:29

My VVIIP, 我等到你啦!
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-8 14:38
用R吧,那還好,用來補M的不足,不是替代!

7R同7我都預定左,不過索尼D服務真系要批評下:

同蘋果比較,索尼一落單馬上過數收錢,仲要等一個月先給你貨,分分鐘,信用卡找數早過收機。快遞上門竟然收180蚊。好心啦,連佳能維修相機都免費送貨,同你買野竟然收高價郵遞!甘想做大網絡營銷都好難。
回復

論壇元老

C9.99 發表於 2013-11-8 14:39
My VVIIP, 我等到你啦!

我唔敢發圖呀,怕得罪人多,被人點相。
回復

註冊會員

睇黎A7R配 21 elmar都唔太得...
回復

論壇元老

本来我正有一点忐忑,考虑应否购入A7R。看完这实击報道,心中顿然踏实不少。

• 世间万事皆荒䜥;游子笑颜对哀伤。
回復

中級會員

辛苦嗮!
一出就訂咗A7R同A7 k i t。 睇完A/B testing,A7表現真係唔太理想。A7R以價錢論都算系咁。M機後備都唔錯。
回復

1萬

1萬

論壇元老

Thx well written!
回復