M-Classic

搜索
查看: 6229|回復: 54

Incredible India! x Leica M2 (with Video) (Add Slide on 11/3/2014)

VIP

岩岩1月同2個朋友去印度流浪左半個月反黎,雖然超過一半行程都系大霧中進行,但都唔會影响我地心情,同埋對人生有更多的體會同經歴。
可能印度系大家的心中系好差,好乱,唔值得一去。
但有時傳說歸傳說,親身走過用自己相眼睇過先系真實。
而我行完今次旅程覺得印度除左環境差小小外,人情味好足,
雖然生活條件好差,但都請我一齊分享距地手上的食物。
另外印度人會知足同感恩,系令到我有最多啟發同思考。
大家可能到而家話到底傳說系咪真,我只能講我眼見實況比傳說中好好多。
最後引用友人的銘句:“Bought a LV bag, it's better to have a long vacation."
希望大家試過出走一次後會明白這句中的道理。
走過的城市: Delhi, Varanasi, Agra, Jaipur, Jodhpur

不如先黎睇睇VIDEO先,  睇下有無大家印像中咁差?
https://vimeo.com/85221134

而菲林下的印度個人覺得系最岩FEEL, Thanks 各位CHING賞閱。
take with Leica M2 + VM 35/1.4 SC
color film: Fujifilm C200
BW film:   Fujifilm Neopan 400 + Agfa APX100
Scan by Plustek Opticfilm 8100i

1.

Feeling and enjoying your life.@Delhi, India by サム@マカオ, on Flickr

2.

Be grateful all the time, playing and feeling happy@Varanasi, India by サム@マカオ, on Flickr

3.

@Varanasi, India by サム@マカオ, on Flickr

4.

He want to share the food with me although he is living under the bad environment. This story let me to think more and learn more.@Agra, India by サム@マカオ, on Flickr

5.

Camel rider@Agra, India by サム@マカオ, on Flickr

6.

Let's go to School@Agra, India by サム@マカオ, on Flickr

7.

Hawa Mahal @Jaipur, India by サム@マカオ, on Flickr

8.

Life is equality!@Amer Fort, Jaipur, India by サム@マカオ, on Flickr

9.

India's Great Wall?@Jaipur, India by サム@マカオ, on Flickr

10.

@Jaipur, India by サム@マカオ, on Flickr

回復

VIP

回復

VIP

回復

中級會員

ching我都去完印度! 真係好正
我去左Agra, Gurgaon, Delhi, Chandigarh, Una.
follow左你flickr !
回復

論壇元老

用相機去體會生活,值得加許!
回復

1萬

論壇元老

Must be a very memorable trip and shooting experience.

Nice pictures!
回復

高級會員

Nice photos, which also recall my memory of travelling there for works. Not a good memory though.
回復

VIP

Thanks tahusa, grandetech, bubu, bono0272 Ching手指.
回復

VIP

tahusa 發表於 2014-3-3 23:54
ching我都去完印度! 真係好正
我去左Agra, Gurgaon, Delhi, Chandigarh, Una.
follow左你flickr ! {:4_133 ...

我都follow左你.
回復

VIP

bono0272 發表於 2014-3-4 09:42
Nice photos, which also recall my memory of travelling there for works. Not a good memory though.

點樣唔好?可以講講嗎?
除左生活環境差左小小外, 我去左半個月都覺得唔錯
回復

高級會員

zaurus 發表於 2014-3-4 10:06
點樣唔好?可以講講嗎?
除左生活環境差左小小外, 我去左半個月都覺得唔錯 ...

Well, I believe that's difference if you were going there for personal travel instead of works. I did spend some days in India for personal travel, and that's a total different experience by comparing to working there.
回復

VIP

My colleague said u will value what u have had once you've been in india
I hear I forget, I see I remember, I do I understand
回復

VIP

4got to say..nice photos
I hear I forget, I see I remember, I do I understand
回復

論壇元老

nice set!!!
回復

高級會員

Nice photos!
我上年去左 Mumbai,同北印既城市唔同
Mumbai 好多人,有人超有錢,但更多人要訓街
好多想呃你錢,但手段唔多高明
成個城市一半 GDP 靠亞洲最大貧民窟支持
仲有好多想像唔到既神奇野
回復

VIP

Thanks factotum, raumplan, Chak411 Ching.
回復

VIP

Chak411 發表於 2014-3-4 13:40
Nice photos!
我上年去左 Mumbai,同北印既城市唔同
Mumbai 好多人,有人超有錢,但更多人要訓街

我都有睇過ching d相, 都好正. 可惜我時間唔夠, 唔系白城同金城都想去埋.
南印應該會另外去多次.
我都見到有$人好有無$人系訓街或好窮,
但我成個行程除左去想去的景外, 基本好大部份時間都系走入窮區睇下了解下,
而有$區只系去過新德里同Jaipur 睇過. 當中仲有好多體驗la, 好忙坐亡命開掛tutu, 用手食街邊小食, 火車delay系火車站等左7個几鐘等等.
另外我會坐低同距地傾下計了解下當地實況,有時同埋d細路一齊玩, 之後先影, 好小遠射或偷拍,
所以你見到我基本都系好近咁影距地.(話說我只有1支35.4 唔行近就無睇)
回復

1萬

論壇元老

印度给我很深印象。

1984年我参加了喜马拉雅汽車越野赛,不巧碰到甘地夫人被刺,全國暴乱。
我和拍檔因壞了車,滯留在窮鄉僻壤,睡過養鷄的棚屋,吃過最地道的印度农家飯。很善良友好的印度农民。
車修好起程,途中遇過十数次大小型示威。車在遊行民眾中只能缓缓慢行。好驚。那時女兒刚出生。
三天后回到喜馬拉雅山中途站歸隊,又困在酒店内多天,粮盡后政府派軍隊護送参赛人员回新德里。
在convoy時,目睹錫克暴民拔槍企图射向前一輛車的印度車手,被軍隊制止而逃去。

那時没有攝影習惯,现在想起来,真的錯過了很多很多。

嘩,師兄連越野賽車都有玩*_*  發表於 2014-5-20 00:40
印象深刻  發表於 2014-5-19 16:38
回復

高級會員

zaurus 發表於 2014-3-4 14:53
我都有睇過ching d相, 都好正. 可惜我時間唔夠, 唔系白城同金城都想去埋.
南印應該會另外去多次.{:5_259 ...

我記得喇! 完來你就係問我印度治安嗰位!
我同行比較多人, 好難慢慢同當地人傾計, 好多時要怏手拍完笑下就走
回復

VIP

good captures!

unlike what c-hing you positively experienced, i haven't had good experiences with indians at work.
回復